Като стопански отрасъл в страната ни туризмът се явява част от по-общата тема за търговското право – сделки и дружествени отношения. Но притежава и своите специфики, свързани с прилагането на Закона за туризма (ЗТ) и издадените на негова основа подзаконови нормативни актове.
Предлагането на туристически услуги – организирани пътувания, хотелиерство, ресторантьорство, екскурзоводство и други са регулирани дейности, съгласно българското законодателство.
Нашият екип предлага, наред с общото търговско обслужване, специализирано такова в областта на туризма – отношения с потребители на туристически услуги, отношения между туроператори, туристически агенти, хотелиери и ресторантьори – в България и чужбина, отношения с държавата и съответните регулаторни органи.

НАШИЯТ ОПИТ

Екипът ни от години е специализиран в обслужване на туроператори и туристически агенти. Адвокат Господинов работи от началото на своята кариера с клиенти в сферата на туризма, като е преминал успешно през всякакви казуси – от спорове с туристи, през редовни спорове с Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите, до спорове с търговци контрагенти. Добре запознати сме и с регулациите на хотелиерството и ресторантьорството, както и правилата за договорите за превоз, особено тези за въздушен такъв.
Натрупали сме опит по редица административни и съдебни производства срещу актове и постановления на КЗП, представлявали сме наши клиенти по колективни искове, спорове със самолетни компании пред ГД „ГВА“ и пред съд, участвали сме в помирителни производства и много други.
Екипът на АД“Господинов и Генчев“ е писал множество становища и консултации за „Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти“ (АБТТА).

ТИПИЧНИ КАЗУСИ

 • Туристи използвали нашите услуги се оплакват от пътуването и заплашват с КЗП, какво да направим?
 • Не сме сигурни дали общите условия на договорите ни за организирано пътуване отговарят на изискванията на закона.
 • Работим с туристически агент, който не плаща навреме – Как следва да процедираме?
 • КЗП дойде на проверка и ни състави акт/наказателно постановление, как можем да го обжалваме?
 • Самолетна компания отмени полет, за който имахме групова резервация. Какви са правата ни ?
 • Искам да се занимавам с туроператорска/туристическа агентска дейност – как мога да получа лиценз?

УСЛУГИТЕ КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ

 • Съдействие при получаване на удостоверение за туроператорска или туристическа агентска дейност
 • Изготвяне на всички видове договори, свързани с дейността
 • Уреждане на отношенията свързани с жалби и рекламации на потребители
 • Консултации във връзка с професионалната отговорност на туроператори и туристически агенти
 • Процесуално представителство по спорове с потребители и контрагенти пред КЗП и съда

СТАТИИ И ОТЗИВИ

Държавата променя правилата като кара търговците да отчитат електронните си магазини пред НАП. През октомври миналата година беше изменена Наредба Н-18/2006, която вече носи изчерпателното име „Наредба Н-18 от 13-ти декември 2006 година за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата,…

През 2018-та година беше приета (с Държавен вестник, бр. 37 от 4.05.2018 г) голямата реформа в Закона за туризма във връзка с приложението на Директивата за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги (Директива 2015/2302). С нея се засяга сериозно дейността на туроператорите и туристическите агенти, както и всички останали търговци, предлагащи туристически услуги. Една…

 • "Юридическия и правен аспект на работата ни в NutriGen, като компания в сферата на здравеопазването и генетиката, е изключително важна част от нашия основен бизнес и работа с клиенти. А доверието което гласувахме в експертизата за адвокатска помощ в лицето на Господинов и Генчев се оправда с много добри резултати за нас, въпреки сложния сектор на здравеопазването, в който се намираме!"
  Борис Колев, Nutrigen
 • „Господинов и Генчев“ ми предоставиха точна и навременна консултация как да структурирам бизнеса си. Много съм доволен.“
  Димитър Наумов, Topoutfit
 • “Нашият онлайн магазин разчита на „Господинов и Генчев“, за да е винаги в съответствие с постоянно променящото се законодателство и правилата на Закон за защита на потребителя.”
  Димитър Наумов, Topoutfit
 • „Изключително професионално отношение, бърза и навременна реакция. Имахме казус от сферата на търговското право и съответно нужда от консултиране. Благодарение на GG Law успяхме да намерим най-добрият начин да се справим със ситуацията.“
  Калоян Гаджев, „Успелите“
 • „Имахме няколко търговски казуса, които „Господинов и Генчев“ решиха изключително професионално. Не ни питаха „Какво Ви трябва?“, а дойдоха, видяха и разбраха какво ни трябва, след което ни го доставиха – бързо и качествено.“
  Николай Ангелов, “Digimark”
 • “Господинов и Генчев“ предлагат такова процесуално представителство, което те освобождава от всякакви грижи. Подписваш едно пълномощно и знаеш, че вече зад гърба ти има хора, които ще се борят до последно за теб.“
  Николай Ангелов, “Digimark”
 • Адвокатско дружество „Господинов и Генчев“ предоставиха полезна информация и оказаха квалифицирана помощ по казусите поставени от нас. Експертизата им в областта на авторското и търговското право беше от изключителна полза.
  Свет Симов – Fontfabric
 • „Благодарим за професионализма, отзивчивостта и бързата реакция, при смяната на собственост и при раздялата на дружествените дялове на нашата компания“
  Константина Маркова – “FitMode”
 • Отговорни професионалисти с висок морал. Винаги внимават с детайла и работят усърдно.
  Станимир Ненов – „Advokatami.bg”
 • "Изключително много съм доволен от професионализма на адв. Господинов Въпреки краткото време, с което разполагах и въпреки това, че адв.Господинов беше много ангажиран, той намери време и за мен и в изключително кратки срокове успя да обсъди с мен, подготви и финализира всичко, от което имах нужда. С радост бих работил отново с него"
  Венцислав Съботинов – х-л „Пайн Хилс“, Пампорово
 • Наскоро ни се наложи да минем през процеса по запазване на марката ни заради редизайн на цялата компания. Когато стартирахме се наложи да мина през процеса сам без да имам експертиза в областта и се спомням през колко проблеми преминахме. Този път работихме с Димо и Генади и единственото, което трябваше да направим беше да отговорим на няколко техни въпроса относно какво точно искаме да постигнем(винаги съм ценял този техен подход) и след това да разпишем съответните документи. Всичко друго беше направено от тях, за което сме им изключително благодарни и признателни!
  Борис Христов, 356labs
 • "Много съм доволен от работата на Адвокатско дружество "Господинов и Генчев". Успяха успешно да ме консултират по въпрос свързан с търговско право, където други адвокати се бяха провалили. Също така с голям професионализъм изготвиха и ми предоставиха договори свързани с търговско право и индустриална собственост."
  Христо Араклиев – https://brandexporters.com/

© 2019 Linx.bg

logo-footer